luni, iulie 6

România vs. Franţa

Sunt de trei zile în România şi deja încep să îmi amintesc multe lucruri care nu mi-au plăcut niciodată aici. Să le punem însă în balanţă.

Puncte slabe pentru România:
 1. BMW-urile care vin la pachet cu un super sistem audio utilizat pentru manele la maximum în special când semaforul arată culoarea roşie.
 2. Simţul estetic bizar al unei părţi din populaţia cu vârste între 18-28 de ani, denumite generic "piţi".
 3. Atitudinea de animal ieşit de la închisoare (ca să nu spun de la grădina zoologică) care mă face să deduc că în ultimii 10 ani nu au mai văzut o femeie în fustă, trezindu-le astfel instinctele.
 4. Vânzătorii pe care îi saluţi când intri şi care, drept răspuns, îţi aruncă o privire lungă şi morocănoasă.
 5. Suprapopulaţia de maşini.
 6. Plăcerea teribilă a şoferilor în trafic de a se grăbi pe cât posibil să treacă pe galben şi de a folosi insistent claxonul.
 7. Trotoarele înalte care te obligă să îţi lucrezi muşchii pentru că la fiecare intersecţie mare sau mică eşti obligat să îţi ridici geamantanul de 25 de kilograme ca să îl cobori de pe trotoar pe şosea şi invers. Mno, aşa-mi trebuie dacă nu sunt în trend cu lumea şi vreau să iau autobuzul de la aeroport până la Unirii şi apoi să vin pe jos, în loc să iau taxiul. (Nu intru acum în problema creată oamenilor imobilizaţi în scaune cu rotile că aş dedica o postare întreagă numai acestui subiect)

Puncte forte pentru România:
 1. Lucrările de modernizare a oraşului în speranţa că poate intrăm şi noi în rând cu lumea (a se vedea refacerea trotoarului de pe Bd. I. C. Brătianu, gazonul de pe linia de tramvai... Şi poate aş putea să includ aici şi mica mare pistă de biciclete de pe Victoriei).
 2. Mai nou, am văzut că există automate de bilete de la care îţi poţi cumpăra bilet de autobuz fie cu plata în numerar, fie cu plata prin card bancar. Nu ştiu însă dacă nu cumva asta există doar la aeroport.
 3. Peisaje minunate dacă ai bani să ieşi să te plimbi.

Puncte slabe pentru Franţa (mă voi limita totuşi doar la Strasbourg):
 1. Parte din populaţie relativ arogantă.
 2. Poţi să fii uşor "agăţată" de un negru foarte dubios lângă tomberonul de reciclat sticle. (A nu se înţelege că sunt rasistă. S-a întâmplat ca pielea lui să aibă culoarea neagră; putea fi, la fel bine alb, galben sau maro; e o chestiune de atitudine)
 3. Oamenii cu vârsta între 17-28 de ani: generaţia "sex, drugs and alcohol".


Puncte forte pentru Franţa
 1. Foarte mult verde prin tot oraşul.
 2. Tramvaie cu aer condiţionat.
 3. Foarte bike-friendly, cu piste de biciclişti logice, care traversează tot oraşul şi îl leagă de toată Franţa şi de toată Germania.
 4. Şoferi civilizaţi în trafic: în momentul în care ţi se termină pista pentru că trotoarul este foarte îngust, poţi să mergi liniştit pe şosea fără să te sperii că vei fi călcat de o maşină. (Odată, am ţinut în spatele meu două autocare şi un autobuz şi nimeni nu m-a claxonat)
 5. Birocraţia este mare, actele îţi sunt pierdute într-o veselie, dar se rezolvă repede, fără prea multă bătaie de cap, poate cu o mai mare impunere vocală din partea ta. Toate instituţiile la care trebuie să ajungi sunt unele lângă altele, nu traversezi trei sferturi din oraş să rezolvi o problemă.
 6. Multă linişte.
 7. Oameni foarte prietenoşi care stau să îţi explice de ce lucrurile funcţionează aşa şi nu altfel.
 8. Burse şcolare din care îţi permiţi să plăteşti o chirie şi să trăieşti o lună.
 9. Preţuri mici la magazine din ciclul H&M, Deichman, C&A...
 10. Peisaje minunate dacă vrei să ieşi să te plimbi. Se pune problema banilor în momentul în care vrei să mergi la mare, munte sau ocean. În rest, te poţi deplasa cu bicicleta cam pe unde vrei.
 11. Foarte multe servicii online şi posibilitatea plăţii cu cardul aproape pe peste tot. (Anunţurile de genul "Pentru depunerea declaraţiilor online, mergeţi la ghişeul nr. 3" sunt inexistente) -- Mulţumesc, Claudia.
 12. Nu trebuie să stai la coadă la poştă. Există automate care îţi timbrează scrisori, recomandate, colete, cărţi poştale... Cam tot ce se poate trimite de la poştă.


Statistic, Franţa câştigă detaşat. Marele plus al României este faptul că familia mea şi toţi oamenii dragi mie sunt încă în România... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu